A Projekt

TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0112

Cigánd Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának TÁMOP-3.2.3/A-11/1 tárgyú pályázati felhívására “Új utakon a Bodrogköz hagyományainak megőrzésében” címen sikeresen pályázott.

Az „Új utakon a Bodrogköz hagyományainak megőrzésében” című projektünk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A 2012. 09. 01. és 2014. 08. 31. között megvalósuló projekt segítségével a felnövekvő nemzedék kötődését kívánjuk erősíteni a bodrogközi népi hagyományokhoz, mind tárgyi- mind pedig a szokáskultúra területén.

A szokáskultúra elsődleges ápolója a néptánccsoport lesz. A foglalkozásokon két koreográfia kerül kialakításra, a rendezvényeken pedig több száz fő kerül bevonásra közvetlenül a program részeként. Mindezek mellet a közvetlen fejlesztő hatás sokkal nagyobb körben érezhető, hiszen a projekt erőforrásaira épülve új feltárt koreográfiák jelennek meg a falumúzeumhoz kapcsolódóan, a táncéletben, illetve a város és a múzeum rendezvényein.

A tárgyalkotó csoportok közvetlen kapcsolatába a cigándi tárgyi hagyományok két legfontosabb elemének továbbgondolására kerül sor. Az itt őrzött fazekas és textiltárgyakra alapozva a kreatív csoportok új megvilágításba, a napi használat lehetőségével felruházva kapcsolják be a múzeumi tárgyakat a köztudatba.

Az építészeti csoport tevékenysége a helyi építészeti múlt feltárása mellett, azt felhasználva napi funkciójú objektumot hoz létre, amely hozzájárul a múzeum vonzóvá tételéhez. A kemencés ételek készítésének lehetősége a gyermekek által készített kemencében olyan attrakcióvá válhat, amely sehol máshol nem jellemző így ezzel növelhető az intézmény idegenforgalmi ereje is.

A projekt keretében beszerzésre kerülnek a foglalkozásokhoz szükséges eszközök is mind a fazekas korongok, égető kemence, fazekas székek, szövő székek, műhely berendezések és a tevékenységekhez szükséges anyagok.

A projekt összköltsége 27 813 750 Ft

A támogatás intenzitása: 100%